Σε πρωταγωνιστικό ρόλο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό ο ΣΕΠΒΕ

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και την ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξήραν οι εκπρόσωποι των πολιτικών και των αυτοδιοικητικών αρχών κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

Στην εκδήλωση υποδοχής της νέας χρονιάς, η οποία έγινε σε ζεστή ατμόσφαιρα στο Allegro του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των άλλων, διακεκριμένα μέλη της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι οικονομικών και παραγωγικών φορέων, στελέχη και εργαζόμενοι του κλάδου της πληροφορικής, όπως και δημοσιογράφοι.

Υποδεχόμενος τους προσελθέντες, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΠΒΕ, Θεόφιλος Μυλωνάς, είπε ότι η Θεσσαλονίκη έχει πλέον ενταχθεί στον διεθνή χάρτη της ψηφιακής εποχής, αποτελώντας πόλο έλξης επενδύσεων στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών. Ο ίδιος σημείωσε ότι οι απόφοιτοι των ελληνικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ενισχύουν και εμπλουτίζουν διαρκώς, χάρη στις δεξιότητές τους, όχι μόνον τους διεθνείς κολοσσούς, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής, ενώ ο ΣΕΠΒΕ δίνει τη «μεγάλη μάχη» για την ανάπτυξη του ανθρωπίνου κεφαλαίου, μέσω ιδεών, λύσεων και δράσεων για την κατάρτιση και την επανεκπαίδευσή του.

Σημαντική παρουσία

«Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος έχει να επιδείξει ιδιαίτερα σημαντική παρουσία κατά τα τελευταία χρόνια, σε σύγκριση με το παρελθόν, λόγω του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Στη Θεσσαλονίκη διανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό, όσον αφορά στον κλάδο της πληροφορικής, καθώς αναπτύσσεται νέο οικοσύστημα καινοτομίας και λαμβάνουν χώρα πολλά ενδιαφέροντα, νέα projects. Ο ΣΕΠΒΕ,

οι παραγωγικοί φορείς και οι πολιτικές αρχές της πόλης βρίσκονται στην ίδια πλευρά της όχθης, επιδεικνύοντας πνεύμα προόδου και εξωστρέφειας. Στο νέο ψηφιδωτό που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, ο ΣΕΠΒΕ, ως σημαντική και δημιουργική δύναμη, αποτελεί κεντρική ψηφίδα, έχοντας δώσει πολλές ουσιαστικές μάχες επί σειρά ετών».

Κοινές δράσεις

Στις κοινές δράσεις που αναληφθεί, με τη συνεργασία του ΣΕΠΒΕ,  κατά τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μνημονεύοντας, μεταξύ άλλων, την έκδοση κουπονιών καινοτομίας για την υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την επιχειρηματική αποστολή στη Silicon Valley της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Ο ίδιος προανήγγειλε την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας με τίτλο «Cyber Schools» για την εκπαίδευση μαθητών και μαθητριών στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

«Στην προσπάθειά μας να αναδείξουμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην πρώτη ηλεκτρονική περιφέρεια της χώρας, ο ΣΕΠΒΕ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και συμπλήρωσε: «Ήδη ογδόντα υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο gov.gr, την ενιαία ψηφιακή πύλη της δημόσιας διοίκησης, ενώ εντός του 2023 θα υπαχθούν σ΄ αυτήν όλες οι διαθέσιμες υπηρεσίες μας. Έτσι, θα καταργηθούν οριστικά τα γκισέ της ταλαιπωρίας και του χαμένου χρόνου».

Ψηφιακή θωράκιση

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξήρε τη συμβολή των επιχειρήσεων – μελών του ΣΕΠΒΕ για τη λειτουργική αναβάθμιση και την ψηφιακή θωράκιση των θέσεων εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, μετά την εισβολή κακόβουλου λογισμικού και τη διάτρηση των συστημάτων ασφαλείας το καλοκαίρι του 2021.

«Χάρη στους ανθρώπους της πληροφορικής με το υψηλό επίπεδο κατάρτισης, κατορθώσαμε το 2022, μέσα σε λίγους μήνες, να αναπληρώσουμε το χαμένο έδαφος και να αντικαταστήσουμε το υλικό που προσβλήθηκε, ώστε σήμερα να εξυπηρετούμε περισσότερους πολίτες εξ αποστάσεως, χωρίς να προσέρχονται στα γκισέ», είπε ο κ. Ζέρβας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ΣΕΠΒΕ, ως θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας και ως σταθερός συνεργάτης του δήμου Θεσσαλονίκης, έχει κατορθώσει, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, «να ανακόψει το brain drain, δηλαδή τη διαφυγή ανθρώπινου κεφαλαίου, και να το μετατρέψει σε brain gain, δηλαδή σε επαναπατρισμό χιλιάδων μορφωμένων νέων».

Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, εκτός από την προσέλκυση επενδυτικών κολοσσών στη Θεσσαλονίκη, είναι σημαντικό «να δοθεί υποστήριξη και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου της πληροφορικής, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας».

Ψηφιακά άλματα

Στον χαιρετισμό του ο Δημήτριος Κούβελας, βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, υπενθύμισε ότι «ο δημόσιος τομέας έχει κάνει ψηφιακά άλματα κατά τα τελευταία έτη, παρουσιάζοντας 1,2 δισ. ψηφιακές συναλλαγές το 2022, έναντι μόλις οκτώ εκατ. ψηφιακών συναλλαγών το 2018». Σ΄ αυτόν τον μετασχηματισμό, όπως είπε, τα μέλη του ΣΕΠΒΕ προπορεύονται και ανοίγουν τον δρόμο, ενώ ο δημόσιος τομέας ακολουθεί.

Σε ανοδική τροχιά

Εκ μέρους της εταιρίας Space, χρυσού χορηγού της εκδήλωσης,  μίλησε ο Σωτήρης Καραγιάννης, επικεφαλής Τεχνολογικής Καινοτομίας, ο οποίος σημείωσε ότι, παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, ο κλάδος της πληροφορικής συνεχίζει να καταγράφει σημαντική άνοδο, εξελισσόμενος διαρκώς και προσφέροντας πολλές νέες θέσεις εργασίας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Space, ως ενεργό μέλος της συλλογικής προσπάθειας, βρίσκεται στο πλευρό του ΣΕΠΒΕ, προσφέροντας την πολύτιμη πείρα της για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας.

Το φλουρί

Το φλουρί της βραδιάς, που αποτελούσε ευγενική προσφορά της εταιρίας Πλαίσιο και αντιστοιχούσε σε δωροεπιταγή αξίας 150€, κέρδισε η Ζωή Μπαλτζή, project manager του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στην εκδήλωση του ΣΕΠΒΕ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Άγγελος Χαριστέας, ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, Πάρις Μπίλλιας, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Τσακούμης, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης, ο πρόεδρος του Επιτροπής Βορείου Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ανδρέας Σπυρίδης, η αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού & Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης,  Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, και ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Πληροφορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.
Επίσης, με τη συμμετοχή τους τίμησαν την εκδήλωση ο πρόεδρος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Ιωάννης Ρέκανος, ο πρόεδρος της Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδος, Απόστολος Αιγυπτιάδης, ο πρόεδρος του ΕIΠ της Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων Βόρειας Ελλάδας, Θανάσης Ιατρόπουλος, η διευθύντρια της Διεύθυνσης Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, Ευαγγελία Μπούτσκου, ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ, Γιάννης Ρουκάς, ο πρόεδρος του CTI Forum, Μιχάλης Μωραΐτης, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών, Λία Τερζίδου, κ.ά.

Ασημένιοι χορηγοί της εκδήλωσης του ΣΕΠΒΕ ήταν οι εταιρίες infoteam Hellas MIKEExandiaGnomon Informatics S.A.GeoSense Beyond StandardsLive MediaElbisVolteTel CommunicationsYSOFT Πληροφορική AE και noris MIKE.

ΔΕΙΤΕ περισσότερες  Φωτογραφίες της εκδήλωσης

Share This Story, Choose Your Platform!